SHF möte 28 december 2005
av Björn Thinning
Möte på Aquaria
Vilket lyckat möte!
Det har ju blivit något av en tradition att föreningen har ett kombinerat möte och studiebesök på Aquaria vattenmuseum i mellandagarna i samband med Mikael Lundbergs visit. Dessa möten brukar vara mycket uppskattade, vilket inte är svårt att förstå då det ges tillfälle till både en guidad tur i regnskogen på Aquaria och en fotografisk resa till Perus regnskogsområden. Den här gången var det strax över trettio medlemmar som hade tagit sig från julborden till Djurgården.
Lisa Westberg välkomnade oss till Aquaria och efter detta fick vi en guidad tur av Lisa som berättade om de olika invånarna i regnskogen, självklart fick vi vara med om ett nattligt regnoväder också. Förutom att berätta om rockor, arowanor och pirayor så blev det utfodring av de stora redtail-malarna. Utöver regnskogen finns det flera andra vackra och intressanta vattenmiljöer som vi passerade. I lokalerna fanns det även några terrarier med olika pilgiftsgrodor (Dendrobates sp.) i, dessa grodor är verkligen vackra och man kan förstå varför de är så populära bland herpetologer.
Föredraget som Mikael Lundberg höll handlade denna gång om regnskogsområden i Peru. Micke är en medlem och före detta ordförande i föreningen som idag jobbar i Latinamerika, han har bott i Colombia och Honduras tidigare men är idag bosatt i Peru. Många fina bilder visades under föredraget, Micke berättade om flera områden som han hade besökt som t.ex. Puerto Maldonado och området runt staden Iquitos. Förutom fantastiska herptiler visades bilder på fina däggdjur som tapirer, dessutom hade Micke haft turen att se en vild jaguar och även fotografera den. Man blev ju lite avundsjuk faktiskt.
Bland herptilerna var det många intressanta djur som vi fick se bilder på, två exempel är den bisarra matamata-sköldpaddan (Chelus fimbriatus) och den enormt vackra amazonas-lövgrodan (Agalychnis craspedopus). Bilderna visade många olika grodor, ormar, ödlor, sköldpaddor och t.o.m. en salamanderart (Bolitoglossa altamazonica).
I kaffepausen fick vi oväntat besök, en utter hade tagit sig in på området och försökte fånga fisk i en damm. Vi var många som fick se detta djur slinka in under trappan för att sedan försvinna. Apropå uttrar så fortsatte föredraget efter pausen med bilder på jätteuttrarna som finns i Amazonas. Föredraget avslutades med bilder på en buskmästare (Lachesis muta).
Efter mötet blev var vi många som gick vidare ut och åt en bit mat. Kort och gott kan man säga att detta var ett mycket underhållande möte, jag tror att även de personer som var med och inte brinner enormt för herptilerna kan hålla med om detta.
Jag vill rikta ett stort tack till Micke, Lisa och Aquaria som gjorde detta mötte möjligt – TACK!